Hoe kan een zorgverzekeraar geld besparen?Samenvatting:
Zelfs een kleinere verzekeraar met slechts 5% marktaandeel kan op jaarbasis 1,4 miljoen euro besparen met de inzet van het EC-Steunkouspistool®

Deze besparing is feitelijk zonder investering te realiseren

Voor deze besparing is vrijwel geen verdere actie van de zorgverzekeraar nodig

Inleiding
Sinds enige jaren liggen de kosten voor thuiszorg voor therapeutisch elastische kousen (TEK) oftewel steunkousen bij de verzekeraars. De vergoeding voor hulpmiddelen lag al langer bij de ziektekosten verzekeraars.
Op basis van verschillende publicaties van onderzoeken, die in de laatste 5 jaar zijn uitgevoerd, kunnen we opmaken dat Nederland ongeveer 300.000 steunkousgebruikers telt. Zo heeft Arts-epidemioloog Arina ten Cate-Hoek van het Maastricht UMC vastgesteld dat van de 300.000 steunkousgebruikers circa 15% (45.000) afhankelijk is van de thuiszorg voor het aan- en uittrekken van de steunkousen. Dit omdat zij, ook met de traditionele hulpmiddelen, niet in staat zijn dit zelf te doen. Het gaat dan veelal over ouderen met weinig mobiliteit en weinig kracht.
Wanneer geoordeeld wordt dat weken met hulpmiddelen geen uitkomst biedt wordt de hulp van de thuiszorg ingeroepen.
Thuiszorgorganisaties krijgen een vergoeding van ongeveer 9 minuten voor het aantrekken en 6 minuten voor het uittrekken van steunkousen. Dit betekent dat zij 15 minuten per dag per persoon per been kwijt zijn voor het aan- en uittrekken van steunkousen. Deze vergoeding is inclusief reistijd en administratieve handelingen. Op basis van het uurtarief €39,68 betekend dit dat het bijna €10,- per dag kost om één persoon zijn steunkousen aan en uit te trekken. Op jaarbasis kost dit ruim €7000 per persoon. In veel gevallen wordt deze zorg met andere zorg gecombineerd. Dan liggen de vergoedingen lager. In het navolgende zullen wij daarom met slechts 7,5 minuut vergoeding per been per dag rekenen. Dan bedraagt dit nog altijd meer dan 3500 Euro per patiënt per jaar.

De paradox
De grote paradox in deze materie is de overgang tussen hulpmiddel en thuiszorg.
Wanneer een duur hulpmiddel aangeschaft dient te worden daar moet daar -
terecht- een goede motivatie voor zijn. De Ergotherapeut en de arts moeten kunnen motiveren waarom het duurdere hulpmiddel noodzakelijk is en de goedkopere hulpmiddelen moeten uitgeprobeerd zijn. Eerder kan het duurdere hulpmiddel als het EC-Steunkouspistool® niet vergoed worden. En dat is goed.
Echter, wanneer de thuiszorg aangevraagd wordt, wordt niet eerst de check geëist om alle hulpmiddelen inclusief dit EC-Steunkouspistool® geëist. En dat is natuurlijk wel een beetje vreemd.

Uw besparing
Wij van Easy Medical Devices zijn leverancier van het EC-Steunkouspistool®, een hulpmiddel waarmee mensen pijnvrij en met weinig kracht zelfstandig hun steunkousen aan kunnen krijgen. Wij richten ons specifiek op de groep van steunkousdragers die nu op de thuiszorg zijn aangewezen voor het aan en uittrekken van de steunkousen. Wij hebben in de praktijk ervaren dat meer dan 55% van deze groep die afhankelijk is van de thuiszorg (ca. 25.000) zelfstandig zijn of haar steunkousen aan en uit kan krijgen met het EC-Steunkouspistool®(aan resp. uit)
Als u als zorgverzekeraar 15000 steunkous dragende klanten heeft (wat overeen komt met een marktaandeel van 5%), waarvan 15% afhankelijk is van de thuiszorg voor het aan- en uittrekken van de steunkousen, kunnen wij dus minstens meer dan 1200 mensen weer zelfredzaam maken. Deze mensen kunt u hun eigen regie terug geven doordat zij met het Steunkouspistool weer zelfstandig steunkousen aan en uit kunnen trekken.
Dit betekent dat u als zorgverzekeraar in dit geval meer dan 4,2 miljoen (!) Euro per jaar kunt besparen. Het eerste jaar wordt dan eenmalig geïnvesteerd in de aanschaf van het EC-Steunkouspistool®, dat afhankelijk van de patiënt tussen de 586 en 1468 Euro kost. Zelfs als alle patiënten de hele set (EC-Steunkouspistool®aan , Standaard en EC-Steunkouspistool®uit ) nodig zouden hebben bespaart u in het eerste jaar nog altijd zo’n 2,5 miljoen euro ! 

Uw effort
Het enige dat u als verzekeraar hoeft te doen om uw besparing te realiseren is voor elke thuiszorg aanvraag voor steunkousen te eisen dat eerst het EC-Steunkouspistool® wordt uitgeprobeerd. (en daarmee worden dan automatisch ook de goedkopere hulpmiddelen beoordeeld omdat dat nou eenmaal standaard procedure is)
Dit uitproberen is voor u als verzekeraar dus volledig kosteloos.

Uw kosten
Omdat het EC-Steunkouspistool® pas ingezet wordt na succesvolle passing samen met de Ergotherapeut weet u zeker dat elk ingezet apparaat direct tot besparing leidt. Een besparing van meer dan 300 Euro per apparaat per maand. Meestal is uw investering dus binnen 3 maanden terugverdiend. Het eerste jaar bespaart u al meer dan 2500 euro per patiënt.

Het EC-Steunkouspistool®
Is het enig elektrisch aangedreven aantrekhulpmiddel voor patiënten ter wereld.
Wordt reeds veelvuldig en succesvol ingezet.
Wordt reeds volledig vergoed door alle Nederlandse verzekeraars.
Wordt in Nederland geproduceerd.
Is beschikbaar voor aantrekken en voor uittrekken.
Is aanzienlijk voordeliger dan de Ort-o-Mate (uitsluitend voor het uittrekken van steunkousen)
Is CE gecertificeerd.
Wordt geproduceerd door Easy Medical Devices uit Arnhem.
Biedt een enorme kans op besparing voor alle zorgverzekeraars.

De situatie voor geheel Nederland

In de onderstaande tabel wordt weergegeven hoe deze besparing voor de zorg in Nederland op jaarbasis er uit kan zien als standaard eerst het Steunkouspistool wordt uitgeprobeerd voor dat thuiszorg wordt toegezegd.